Invitati

Grecia după Tsipras

iulie 16, 2019

Conservatorii din nou la putere

Alegerile anticipate, de pe 7 iulie 2019, au dat câștig de cauză, după cum era de așteptat, partidului de centru-dreapta, Noua Democrație, în fruntea căruia se află de peste trei ani, Kyriakos Mitsotakis (51 ani), fiul fostului premier Konstantinos Mitsotakis. În urma rezultatelor obținute de partidele politice la recentele alegeri situația în Parlamentul elen se prezintă în felul următor:

Partide politice Procente Mandate Orientare politică
1 Noua Democrație 39,85%

 

158 centru-dreapta
2 SYRIZA (Coaliția Radicală de Stânga)

 

31,53%

 

86 centru-stânga
3 KINAL – Mișcarea pentru Schimbare (fostul PASOK) 8,10% 22 centru-stânga
4 Partidul Comunist Grec 5,30% 15 stânga
5 Soluția Grecească 3,70% 10 extremă-dreapta
6 Mișcarea pentru Democrație în Europa 2025 (DiEM25) 3,44% 9 stânga
Total 300

Iată câteva concluzii care se desprind în urma acestor alegeri:

Noua Democrație deține majoritatea în Parlament, așa că poate să înfăptuiască programul prezentat alegătorilor fără probleme. Noul guvern este format din 51 de persoane, dintre care doar 5 sunt femei, iar 21 nu sunt deputați. Guvernul și-a început activitatea în forță, dorind să impresioneze prin dinamism și seriozitate. Desigur, poporul grec n-a uitat că Noua Democrație și PASOK sunt partidele care au condus nechibzuit țara zeci de ani, conducând Grecia în pragul falimentului. Faptul că grecii l-au votat pe Mitsotakis nu înseamnă că au încredere în el sau că este mai capabil decât predecesorii lui, au dorit, mai degrabă, să-l pedepsească pe Tsipras, care le-a înșelat speranțele privind guvernarea țării pe baza altor principii specifice unui partid de stânga.

 

SYRIZA (Coaliția Radicală de Stânga) a reușit să obțină un număr de voturi mai mare decât spera, astfel încât este cel mai mare partid din opoziție. Alexis Tsipras a reușit în cei patru ani de guvernare să redreseze economic țara, dar s-a confruntat cu foarte multe probleme pricinuite atât de atitudinea și comportamentul unor miniștri și deputați din propriul partid, cât și de unele inițiative, precum acordul încheiat cu Macedonia de Nord, privind numele țării vecine, care a nemulțumit o mare parte a grecilor, în special a celor care trăiesc în Grecia de Nord.

KINAL – Mișcarea pentru Schimbare (fostul PASOK) se află într-o fază dificilă întrucât rezultatele alegerilor n-au fost conform așteptărilor, creând nemulțumiri în rândul unor cadre de conducere a partidului. Președinta partidului, Fofi Gennimata (55 de ani), spera ca mulți alegători care au susținut SYRIZA în trecut să se îndrepte spre KINAL, reușind în acest fel să obțină un procent mai mare permițându-i să joace, în acest fel, un rol mai important în Parlament.  În clipa de față există pericolul ca unii dintre cadrele marcante ale partidului să se îndrepte spre SYRIZA sau spre  Noua Democrație, cum de altfel, s-a întâmplat cu Lina Mendoni, care a fost numită ministru culturii și Mihalis Hrisohoidis numit ministru protecției cetățenilor.

Partidul Comunist Grec deși a desfășurat o campanie preelectorală foarte susținută n-a reușit să-i convingă pe alegători că poate face ceva pentru a schimba politica de austeritate din ultimii ani. Toți sunt surprinși de faptul că deși Grecia se află de aproape zece ani într-o criză economică acută, păturile mici și mijlocii ale populației nu se îndreaptă spre acest partid, care susține că le apără interesele.

Soluția Grecească este un partid înființat în 2016 de către fostul deputat Kyriakos Velopoulos.  În ultimii ani, în calitate de prezentator TV a devenit foarte cunoscut prin diferite teorii ale conspirației, printr-un discurs anti-imigranți, precum și prin cărțile și diferitele produse (în special creme naturiste) pe care le vinde. Acest partid al dreptei ultra-naționaliste este primul partid înființat în provincie și își are sediul la Salonic. Velopoulos  a reușit să atragă mulți alegători făcând campanie împotriva schimbării denumirii Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în Macedonia de Nord.

Mișcarea pentru Democrație în Europa 2025 (DiEM25) a fost fondată, anul trecut, de fostul ministru de finanțe Yanis Varoufakis la Berlin, deoarece dorea ca această  mișcare să aibă un caracter pan-european de stânga,  care-și propune „democratizarea” continentului, precum și stoparea „procesului de fragmentare” din Europa.

De menționat că partidul Zorii Aurii (neonazist) nu a obţinut pragul de 3% necesar pentru a intra în Parlament. Acest eveniment constituie o mare victorie a democraţiei în Grecia, având în vedere că în Parlamentul precedent acest partid deținea 18 mandate.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *