Invitati

Ekaterini Sakellaropoulou, prima femeie președinte al Greciei

martie 20, 2020

Sakellaropoulou a fost aleasă președinte al Republicii Elene de Parlamentul Elen pe 20 ianuarie 2020, la propunerea premierului Kyriakos Mitsotakis, reunind voturile a 261 de deputați din cei 300. Această alegere a constituit, desigur, o mare surpriză pentru majoritatea grecilor, care cunoșteau puțin acest nume.  Anterior au fost vehiculate numele altor doamne mult mai cunoscute datorită activității lor politice. Era normal ca toți să se întrebe de ce premierul elen a luat această hotărâre, cu atât mai mult, cu cât președintele în exercițiu, domnul Prokopis Pavlopoulos, era considerat de către toți cetățeni un președinte care și-a onorat cu cinste postul.

Premierul elen a dorit prin acestă acțiune să transmită un mesaj societății  grecești, în cadrul cărei există încă multe discriminări împotriva femeilor, care nu au acces, în măsura dorită, la viața politică a țării. Prin acest gest a dorit să marcheze începutul unei noi epoci, în care vor fi promovate în funcții supreme persoane care s-au remarcat în domediul lor de activitate și sunt acceptate de societate.

Sakellaropoulou nu este membră a nici unui partid politic prin urmare poate avea un rol unificator în viața politică a țării, iar pe plan profesional a avut un parcus impresionant, fiind  prima femeie care a fost președintă a Consiliului de Stat al Greciei (2018-2020), funcție care i-a permis să cunoască foarte bine toate problemele cu care se confruntă țara în ultimii ani.

Sakellaropoulou s-a născut la Salonic (1956) și este absolventă a Facultății de Drept din Atena, cu studii postuniversitare în domeniul dreptului public la Universitatea Paris II. De-a lungul anilor a urcat toate treptele ierarhiei Consiliului de Stat, devenind un magistrat de primă mărime, fiind foarte apreciată de toți colegii și personalitățile politice ale țării. Doamna Sakellaropoulou a publicat numeroase articole referitoare la dreptul mediului și dreptul constituțional. Ekaterini este o persoană modestă, cultă, vorbește fluent franceza și engleza și este pasionată de literatură.

Este divorțată și are un fiu.

Pe data de 13 martie 2020, Sakellaropoulou a depus în cadrul unei ședințe solemne a Parlamentului, jurământul de investitură în funcția de preşedinte al țării pentru un mandat de cinci ani. Jurământul a fost depus pe Biblie în fața arhiepiscopului Ieronimos, primatul Bisericii Ortodoxe a Greciei și în fața unui mic număr de deputați datorită măsurilor luate pentru limitarea extinderii epidemiei de coronavirus.

Este prima femeie care ocupă acest post în istoria țării și  al optulea președinte după restabilirea democrației (1974). Deși postul de președinte este mai mult onorific, de reprezentare a țării, cu toate acestea s-a dovedit că președintele poate juca un rol hotărâtor în anumite împrejurări dificile pentru țară și societate. Iată un mic fragment din discursul la preluarea funcției de președinte:

 

„…. într-o lume în continuă schimbare patria noastră se află în fața unor noi provocări. Să respingă noile pericole, să evite noile amenințări. Fără să înceteze lupta ce o duce pentru reconstrucția economico-socială. Fără a se abate de la regimul democrat și de la statul de drept, care constituie temelia stării noastre sociale și îndreptarul pentru viața noastră comună. Pe baza acestor valori, uniți și creativi vom merge împreună pentru a crea un viitor prosper, în care să încăpem toți ”.

De menționat că noul secretar general al Președinției a fost desemnat diplomatul Vasilis Papadopoulos, fostul ambasador al Greciei la București în perioada 2016-2019.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *