- Mulțumește lui Dumnezeu Care te-a preferat să întocmești, ca rezultat al cercetării şi cunoaşterii, o expunere a faptelor istorice.
- Nu renunța la rigoarea cercetării științifice când îți prezinți punctul de vedere, fără a crede însă că deții adevărul absolut.
- Cercetează cu acribie documentele și nu tăinui adevărurile istorice.
- Nu-ți însuși informații din lucrări științifice fără să menționezi autorul și nici nu ascunde sau distruge documente care contrazic ipotezele tale.
- Interpretează mereu cu bună credință, în spirit critic, dovezile istorice, acordând și mai multă atenție subiectelor sensibile, şi clarifică demersurile măsluite părtinitor sau prezentate eronat.
- Pune la dispoziția cercetătorilor informații, prin explorarea arhivelor şi prin demonstrarea veridicității afirmaţiilor expuse, însă nu în schimbul unor avantaje materiale.
- Nu închide istoria în tipare aride, ci descoperă-le semenilor frumusețea acestei științe, fără a o falsifica pentru a fi pe placul cuiva ori pentru a fi onorat cu titluri şi distincţii.
- Ilustrează cu demnitate istoria neamului tău, asemenea reprezentanţilor de marcă ai istoriografiei româneşti, cu toată bogăţia pregătirii tale.
- Elaborează discret şi solid, fără orgolii zgomotoase, o operă de mare trăinicie, cu care să te identifici.
- Înţelepciunea, cinstea, dragostea de Biserică, de oameni, de neam şi ţară să-ți fie virtuțile care să te ancoreze, încă de aici, în eternitate.