Studii si Articole

Când interesele economice surclasează ideologia!

iunie 27, 2019
Preşedintele Nicolae Ceauşescu, însoţit de Elena Ceauşescu, a efectuat în intervalul 13-16 iunie 1978 o vizită în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, la invitaţia Casei Regale de Windsor. Era primul şef de stat socialist care făcea o vizită oficială la curtea Reginei.
Desigur, România era departe de a fi o democraţie, iar respectarea drepturilor omului, potrivit convenţiilor semnate în 1975 la Helsinki, rămânea în bună măsură un deziderat, iar toate aceste lucruri erau perfect cunoscute în Marea Britanie. Nu era nevoie să dezerteze generalul Pacepa, pentru ca redutabilele servicii de informaţii britanice să ştie foarte bine cum stătea treaba cu democraţia în România!
Dar, după cum spune un proverb balcanic, “interesul poartă fesul”! Ca urmare, înaltele personalităţi britanice au fost lovite subit de o amnezie, astfel că “au uitat” chiar şi de evenimente recente, cum ar fi greva minerilor din august 1977, ca şi de cazurile disidenţilor Paul Goma şi Vlad Georgescu, nevoiţi să părăsească ţara, dar foarte activi în Occident la acea vreme!

Explicaţia este una simplă şi pragmatică: România socialistă era dispusă să vâre adânc mâna în pungă şi să achiziţioneze tehnologii britanice în domeniul aviaţiei şi al construcţiilor de maşini. Or, cum Marea Britanie era departe de a fi singura deţinătoare a unor astfel de tehnologii, iar românii tatonau terenul de ceva vreme atât în Franţa, cât şi în Germania, ba chiar şi peste ocean, industriaşii Albionului au făcut un lobby extraordinar, obţinând din partea Casei Regale o primire la cel mai înalt nivel al protocolului! Ba chiar, pe ici, pe colo, au sărit niţel calul, acceptând unele solicitări ale “băieţilor” din spionajul românesc, care s-au ocupat de “influenţarea” gazdelor şi de acordarea unor titluri şi diplome pentru înalţii oaspeţi! Până unde puteau merge britanicii, în speranţa semnării unor contracte grase, ne demonstrează fotografia alăturată! Să juri că Nicolae Ceauşescu vizita uzinele “23 August” din Bucureşti, şi nu uzinele Rolls Royce, din Bristol! Ce-i drept, toată butaforia a fost cu folos: în timpul vizitei de lucru s-au semnat contracte cu firmele British Aerospace şi Rolls Royce,  privind cooperarea pe termen lung în construirea de avioane mediu curier BAC-1-11 şi motoare pentru avioane.

Lecţia de acum 41 de ani ar putea fi învăţată şi de guvernanţii de astăzi, căci comportamentul marilor corporaţii şi al politicienilor nu s-a schimbat! Ţări în care respectarea drepturilor omului e considerată o glumă bună, iar decapitările unor condamnaţi sunt o rutină, beneficiază de investiţii la care România de azi nici nu visează, pentru că… “nu respectă statul de drept”! Istoria ne învaţă să privim şi dincolo de retorica oficială! Chiar dacă nu întotdeauna ne place ce aflăm!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *